Perheoikeus

Perheoikeus käsittää nimensä mukaisesti perhettä koskevat oikeudelliset säännöt. Perheoikeuden säännöksiin kytkeytyvät elämän isot tapahtumat, kuten avioliitto ja lapsen syntymä. Perheoikeus sääntelee perheenjäsenten välisiä oikeudellisia suhteita kuten puolisoiden välisiä suhteita tai lasten ja vanhempien välisiä suhteita.


Perheoikeus sisältää esimerkiksi avioliiton solmimiseen ja päättymiseen liittyvät oikeudelliset kysymykset. Avioliittolla on myös monia varallisuusoikeudellisia liittymäkohtia, joista voidaan määrätä erilaisin oikeustoimin. Perheoikeuteen kuuluvat esimerkiksi kysymykset avio-oikeudesta, avioehtosopimuksesta, puolisoiden välisistä lahjoista sekä omaisuuden osituksesta avioeron johdosta.

Perheoikeus sääntelee perheenjäsenten välisiä oikeudellisia suhteita.

Perheoikeuden alaan sisältyvät vahemmuuteen liittyvät oikeudelliset kysymykset. Tämä tarkoittaa sellaisia asioita kuin lapsen huolto ja elatus, adoptio, lapsen tapaaminen ja isyys. Perheoikeus liittyy tiiviist myösi edunvalvontaoikeuteen. Edunvalvontaoikeus liittyy perheoikeuteen siten, että alaikäisen lapsen huoltajat ovat lapsensa lakimääräisiä edunvalvojia. Perheoikeus sisältää myös nimioikeuteen liittyviä kysymyksiä myös esimerkiksi lapsen sukunimen valitsemiseen liittyvät oikeudelliset kysymykset.

Keskeisimpiä perheoikeudellisia lakeja ovat avioliittolaki, laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta, lapsi lapsen elatuksesta, laki holhoustoimesta ja isyyslaki.

Perheoikeus on yksi Elsilän Asianajotoimiston erikoisalueista. Toimistomme hoitaa kaikkia perheoikeuteen liittyviä toimeksiantoja vuosien kokemuksella ja ammattitaidolla.


Tarvitsetko osaavan asianajajan avuksesi? Ota meihin yhteyttä ja kuvaile lyhyesti tilanteesi, niin hoidetaan yhdessä asiasi kuntoon.