Lapsen edunvalvonta

Jos huoltaja ei pysty toimimaan puolueettomasti lapsensa edunvalvojana, voidaan lapselle määrätä edunvalvoja tiettyyn asiaan käyttämään lapsen puhevaltaa huoltajan sijaan. Edunvalvoja edustaa lasta ja tuo esille lapsen mielipiteen ja tämän kannalta parhaan ratkaisun.


Lähtökohtaisesti lapsen vanhemmat toimivat lapsen edunvalvojina. Edunvalvoja huolehtii vajaavaltaisen eli lapsen taloudellisista ja muista asioista. Edunvalvoja tulee edistää lapsen parasta sekä pitää huoli lapsen oikeuksista.

Edunvalvoja huolehtii siis alaikäisen lapsen omaisuudesta. Edunvalvoja ei voi kuitenkaan käyttää lapsen omaisuutta miten tahtoo, vaan omaisuutta voidaan käyttää ainostaan lapsen omaksi hyödyksi. Holhousviranomainen eli maistraatti valvoo edunvalvojien toimintaa. Vanhmepi, joka toimii alaikäisen lapsensa edunvalvojana ei saa esimerkiksi esimerkiksi luovuttaa lapsen omaisuutta taikka luopua perinnöstä lapsen puolesta. Mikäli alaikäisellä on omaisuutta, jonka arvo ylittää 20.000 euroa, on edunvalvonta merkittävä holhousasioiden rekisteriin.

Aina lapsen oma vanhenpi ei voi toimia lapsen edunvalvojana. Lapsen huoltaja ei voi toimia edunvalvojana esimerkiksi jos hän on esteellinen. Tällainen tilanne on kyseessä esimerkiksi, jos vanhemmat toimivat lapsen vastapuolena oikeustoimessa.Tällöin lapselle on määrättävä edunvalvojan sijainen. Lapsi tarvii edunvalvojan sijaista myös silloin, jos vanhempaa epäillään rikoksesta, joka on kohdistunut lapseen.

Toimistomme yksi erikoisosaamisista on juuri lapsioikeus. Toimistoomme voit olla yhteydessä kaikissa lapsioikeuteen tai lapsen edunvalvontaan liittyvissä kysymyksissä.


Tarvitsetko osaavan asianajajan avuksesi? Ota meihin yhteyttä ja kuvaile lyhyesti tilanteesi, niin hoidetaan yhdessä asiasi kuntoon.